Selecteer een pagina

Vacuum zakken, hulpmiddel tegen eten weggooien

Dat er veel te veel voedsel wordt weggegooid weet zo langzamerhand iedereen. Zo gooit iedere consument jaarlijks zo’n 50 kilo overgebleven eten weg. Eten dat vaak nog zeer goed te gebruiken is. Vacumeren van overgebleven levensmiddelen is een perfecte manier om voedsel langer te bewaren, dat geldt ook voor kliekjes. EuroPacfood verkoopt een uitgebreid assortiment vacuum zakken voor zowel consument als professional en een tweetal vacuüm-sealers voor de consumenten en semi professionele gebruiker.

PF_VS100-300x300
PF_VS600-300x300

Kliekipedia, recepten voor kliekjes

Gevacuumeerde producten kunt u, gekoeld of ingevroren, 3 tot 5 keer langer bewaren dan niet-gevacummeerde levensmiddelen. Dan heeft u altijd iets in huis om snel iets lekkers op tafel te zetten. Alleen… hoe kom je aan inspiratie? Een erg leuke site om snel een kliekjes-recept op te zoeken is bijvoorbeeld Klikiepedia, met veel recepten, speciaal gericht op overgebleven kliekjes.

Recept Kliekipedia

Een leuk recept van de site Kliekipedia is bijvoorbeeld:

FRITTATA MET SPAGHETTI
Eindbestemming voor restje spaghetti
Lunchgerecht voor 2 personen:
kliekje spaghetti, ongeveer 100 gram
3 à 4 eieren
peper en zout
1 rijpe tomaat
halve rode peper, ragfijn gesneden
10 blaadjes basilicum, gesneden
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels flinters Parmezaanse kaas

Frittata is een soort hoge omelet waarbij alle ingrediënten, ook de pasta, door het ei heen gemengd worden.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren met 1 eetlepel water los met peper en zout. Halveer de tomaat, verwijder zaad en sap en snij het tomatenvlees in kleine stukjes. Meng de rode peper, tomatenstukjes, spaghetti en basilicum door het ei.
Verwarm de olie in een pan met antiaanbaklaag, stort de ei-spaghettimassa hierin en beweeg de pan een beetje heen en weer. Bak het geheel heel langzaam op een klein vuurtje. Als de randen aan de bovenkant stollen, de kaas eroverheen strooien. Laat de frittata in een vuurvaste schaal glijden en zet die even in de hete oven, tot de kaas is gesmolten en goudbruin kleurt. Prik met een satéprikker in het ei. Komt de prikker er droog uit, dan is je frittata klaar. Garneer met mooie toefjes basilicum. Eet er een frisse tomatensalade en versgebakken ciabatta bij. Lekker met een glas rode chianti.

Tip! Je kan hier van alles in kwijt; restjes champignons, garnalen, ham, mozzarella, paprika, stukjes gegrilde kip, een schepje pastasaus. De mogelijkheden zijn oneindig. Heb je eieren over na het maken van de omelet? Die kun je bijvoorbeeld prima verwerken in bami of nasi.

Dit is een recept uit Het nieuwe kliekjesboek (Puck Kerkhoven 2014).